Stappen voor het aanleggen van een eigen tuin

Als tuinieren je fantastisch lijkt maar je geen idee hebt waar je moet beginnen en hoe je dit aan kunt pakken dan kunnen we je met deze blog helpen. Dit artikel is gericht op beginnende tuinliefhebbers. Wanneer je ergens mee begint zul je het altijd voor het eerst moeten leren. Niemand is geboren met groene vingers, dat is iets wat je leert. Om je goed op weg te helpen is het ook wel slim om eerst een aantal misvattingen over tuinieren uit de weg te helpen.

Misvattingen

Veel mensen denken dat tuinieren veel tijd kost, maar dat is helemaal niet waar. Natuurlijk als je wilt kun je uren in je tuin doorbrengen maar het hoeft niet. Er zijn vele manieren waarop je een onderhoudsarme tuin kunt aanleggen. Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet maar er zijn wel mogelijkheden om een tuin te hebben waar je maar een klein beetje aandacht aan hoeft te besteden. Tuinieren hoeft dan ook niet veel geld te kosten. Sommige mensen denken dat als ze tuinieren ze een soort sponsor zijn van het tuincentrum, maar dit val heel erg mee.

Aanleggen

De eerste tip is om voordat je begint met het aanleggen van de tuin is goed rond te kijken. Er zijn veel, vrij eenvoudige factoren die de inrichting van je tuin bepalen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel ruimte je in de tuin hebt, de lichtinval, klimaat en wensen in het gebruik van je tuin.

Beplanting uitzoeken

Wanneer je de planten gaat kiezen om de tuin te plaatsen zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Als je een zonaanbidder bent wil je bijvoorbeeld niet hele hoge beplanting in je tuin. Denk dus aan hoe groot wordt de plant, wat is de bloeiperiode van de plant, hoeveel water heeft het nodig en vraagt de plant veel onderhoud? Een goede tip is om een mix te maken van planten met verschillende bloeiperiodes. Op deze manier heb je het gehele jaar een mooie tuin. Je kunt ook spelen met verschillende kleurencombinaties en vormen. Als je een beginner bent is een goede tip om te kiezen voor planten die weinig onderhoud vragen. Op deze manier maak je het jezelf niet te ingewikkeld.

Ongedierte

Een mooie natuurlijk tuin zit vol leven. Maar er zijn natuurlijk ook diertjes die je liever niet wilt hebben in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan bladluis. Bladluis bestrijden kun je het beste op een natuurlijke manier doen. Larven van lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld een goede optie.

Geef een antwoord